Ζητήστε Προσφορά 210 63 93 193

BLOG

Γιατί να επιλέξετε την alfa money;

Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ

Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ

Έχουν κλείσει και συνεχίζουν να κλείνουν σωρηδόν επιχειρήσεις, είτε με κρατική εντολή, είτε προαιρετικά λόγω αδυναμίας λειτουργίας αφού δεν υπάρχει πελάτης να πάει να ψωνίσει.
Όλες οι εργασίες λοιπόν, που αφορούν τις Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, τράπεζες κλπ) έρχονται στο γραφεία των λογιστών, χωρίς καν να ερωτηθούμε. Καλά κάνουν κι έρχονται οι άνθρωποι, δεν ξέρουν που αλλού να απευθυνθούν. Δεν θα ασχοληθώ με κάποιους γελοίους προτρέπουν τους ανθρώπους να πάνες στο λογιστή, ακόμη και αν τους ρωτάνε για εξετάσεις αίματος…
Όμως… Δεν σκέφτηκε κανείς ότι και οι λογιστές είμαστε άνθρωποι, έχουμε επιχείρηση, απασχολούμε προσωπικό, το οποίο έχουμε στείλει στο σπίτι τους, στα πλαίσια προστασίας της υγείας τους και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που καθημερινώς αλλάζουν ραγδαία.
Για το λόγο αυτό, εστάλη επιστολή προς τους Υπουργούς, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Λογιστών – Φοροτεχνικών, διότι οι φοροτεχνικοί, παρά τη χρήση νέων τεχνολογιών στα γραφεία τους, συνεχίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να εξυπηρετούν, σε θέματα φορολογικά, εργατικά, ασφαλιστικά, κ.α., με φυσική παρουσία των πελατών στα γραφεία τους .

Μερικές από τις προτάσεις είναι οι εξής:

  • Με υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο θα πρέπει να δοθεί ως οδηγία τα λογιστικά γραφεία να έχουν ως βασική ενασχόληση την εκπλήρωση των εκτάκτων μέτρων που εξαγγέλλονται από την Κυβέρνηση προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η οδηγία αυτή να συνοδεύεται με ταυτόχρονη αναστολή όλων των υπόλοιπων δηλωτικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που γίνονται μέσω των λογιστικών γραφείων..
  • Πρόσβαση των λογιστών – φοροτεχνικών σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου για λογαριασμό των πελατών τους με τη χρήση της εξουσιοδότησης που τους έχει δοθεί μέσω TAXISnet (ΔΟΥ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κλπ.).
  • Αναστολή πάσης φύσεως υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, ΜΥΦ, ΑΠΔ, κλπ). Η αναστολή, σε πρώτη φάση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν πρέπει να παραληφθούν και να καταχωρηθούν παραστατικά σε φυσική μορφή. Οι δε καταβολές που θα προκύψουν από τις βεβαιωμένες αυτές υποχρεώσεις, πρέπει να ανασταλούν καθολικά, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς και να παράξουν έσοδα, τουλάχιστον δηλαδή για 4 μήνες. Επιπλέον, εύλογα θα πρέπει να επιμηκυνθεί και ο χρόνος υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Από τη στιγμή που έχουμε καθολική απαγόρευση – δια ζώσης – συναλλαγών, να σταματήσουν προσωρινά να ζητούν οι ελεγκτές προσκόμιση δικαιολογητικών ή να δοθεί οδηγία για χρονική παράταση διενέργειας των ελέγχων, που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία στην τρέχουσα κατάσταση με τον περιορισμό των μετακινήσεων.
  • Οι τράπεζες να μην ζητούν επικαιροποίηση στοιχείων των μελών των ΔΣ των επιχειρήσεων και οποιαδήποτε άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα, και να δοθεί παράταση αποστολής των στοιχείων μέχρι 31-12-2020. Σε καμία περίπτωση η μη προσκόμιση των παραπάνω εγγράφων να αποτελεί στοιχείο για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων.
  • Με δεδομένο ότι, μετά το τέλος της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε από την πανδημία του κορονοϊού, θα υπάρξει ένα διάστημα οικονομικής προσαρμογής των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμών, πρέπει να γίνουν διευκολύνσεις όπως παρατάσεις πληρωμών, ρυθμίσεις οφειλών, προκειμένου να λειτουργήσουν και να μην οδηγηθούν σε διακοπή της δραστηριότητάς τους με τις γνωστές συνέπειες.
  • Να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που θα παρατηρηθούν στην καταβολή του δώρου Πάσχα.
  • Να υπάρξει ανοχή, για μην χαθεί σε περίπτωση καθυστερήσεων η ρύθμιση των 120 δόσεων και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις τόσο σε ασφαλιστικές όσο και σε φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Να γίνουν διευκολύνσεις από τις τράπεζες με μείωση επιτοκίων ή των προμηθειών στις κάθε είδους τραπεζικές συναλλαγές.
  • Να μετατεθεί η έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου των ηλεκτρονικών βιβλίων (MyData) την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Και ας μην ξεχνάνε όλοι: οι λογιστές είμαστε άνθρωποι όπως όλοι όσοι πλήττονται αυτή την εποχή. Και καλό είναι να μην σηκώνετε τα τηλέφωνο για ψύλλου πήδημα, επειδή δεν περνάει η ώρα στο σπίτι, αλλά μόνο για πολύ σοβαρά πράγματα.

ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ: Μέχρι νεοτέρας, δεν παραλαμβάνουμε τιμολόγια προ καταχώρηση στα γραφεία μας. Δηλαδή τι θα κάνουμε: δεν περπατά κανείς έξω για να προφυλαχθεί από τον κορονοϊό, αλλά θα μου φέρετε τα τιμολόγια στο γραφείο; να τα κάνω τι; Κρατείστε τα όσοι έχετε στις επιχειρήσεις σας, στα σπίτια σας, όπου θέλετε, σε μένα μόνο μην τα φέρετε. Ο ΦΠΑ του Μαρτίου, του Απριλίου και του 1ου 3μήνου 2020 θα υποβληθεί μηδενική. Και σε όποιον αρέσει.

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης TaxHeaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Καρδίτσα 09 Απριλίου 2020